PKK ile yeni dönem için ilk adım

PKK bugün lideri Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” kapsamında silah bırakmaya başladı.
İlk sembolik tören Kürdistan Bölgesel Yönetimi kontrolündeki Süleymaniye’de yapıldı.
Törenin yapıldığı Casena Mağarası önünde gelişmeleri takip eden BBC Türkçe muhabiri Berza Şimşek bölgede geniş güvenlik önlemleri alındığını aktardı.
KCK yürütme Konseyi Eş-Başkanı Bese Hozat kod adlı Hülya Oran da törendeydi.
PKK üyeleri silahlarını bir kazana bırakarak ateşe verdi.
Saat 11:25’te başlayan ve 20 dakika süren töreni yaklaşık 200 kişi izledi.
Silah bırakan Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nun açıklamasında “Bundan sonra özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizi, demokratik siyaset ve hukuk yöntemiyle yürütmek amacıyla ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılması temelinde silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Bugünkü sembolik törenin ardından silah bırakma sürecinin birkaç ayda tamamlanması hedefleniyor.
Ankara, Erbil ve Bağdat yönetimlerinin koordinasyonunda silah bırakma noktaları oluşturulması ve örgütün silahlarını bu alanlara bırakması öngörülüyor.
Tören öncesi PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajı 9 Temmuz’da kamuoyuna açıklanmıştı.
Öcalan, PKK’nın ulus devletçi amacından vazgeçtiğini, barış ve demokratik toplum hedefine ulaşılmasının “pozitif entegrasyonalist bir perspektifle” mümkün olduğunu söylemişti.
Silah bırakmanın başlaması sonrası neler olacak?
İktidarın “Terörsüz Türkiye”, DEM Parti’nin ise “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” adını verdiği süreç kapsamında PKK’nin silah bırakmaya başlamasının ardında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) devreye girecek.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş gelecek hafta, süreç kapsamında bir Meclis Komisyonu’nun kurulması için siyasi parti gruplarının “koordinatör” grup başkanvekilleriyle bir toplantı yapması planlanıyor.
Bu toplantıda, siyasi partilerin söz konusu komisyonun çalışma şekli ile yapısına ilişkin önerileri tartışılarak karara bağlanabilir.
Meclis Komisyonu’nun kurulmasının ardından ilgili devlet birimleri komisyon üyelerini bilgilendirecek.
Nitelikli çoğunlukla karar alması beklenen komisyonda üzerinde uzlaşılan metinler, yasama prosedürleri çerçevesinde Meclis Genel Kurulu’da görüşülecek.
İnfaz Yasası’nda yapılacak değişiklikler de bu komisyonda şekillenecek.
Meclis ay sonuna doğru tatile gireceği için ilk yasal düzenlemeler, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’den sonra Meclis gündemine gelecek.