Çözüm komisyonu için ilk adım

TBMM Komisyonu için partilerin ilk toplantısı TBMM Başkanı Kurtulmuş’un çağrısıyla 24 Haziran’da yapılmıştı
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında Meclis’te kurulması planlanan komisyon için siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle buluştu.
TBMM’nin resmi hesabından yapılan açıklamada buluşmaya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Numan Kurtulmuş, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekillerini kabul etti. Meclis’teki kabulde, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya yer aldı. Kabulde, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda önümüzdeki günlerde kurularak ilk toplantısını gerçekleştirecek komisyonun çalışma yöntemi ve sürece ilişkin, TBMM’de grubu bulunan partilerin koordinatör grup başkanvekilleriyle görüş alışverişi yapıldı. TBMM Başkanımız Kurtulmuş, Meclis’te kurulacak komisyonla ilgili daha evvel partilerden aldığı görüşler ve şimdiye kadar yaptığı çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya katılan grup başkanvekilleri de partilerinin görüşlerini ifade etti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, partisinin komisyon çalışmalarına üye vermeyeceğini ve katılmayacağını iletti. TBMM Başkanımız Kurtulmuş, Türkiye’nin terörsüz geleceğinin inşasında Meclis’in üstleneceği sorumluluklara dikkati çekerek, bu süreçte Meclis’in ortak tutum sergilemesinin önemini bir kez daha vurguladı.
Ne olmuştu?
Sürecin başlangıcı, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na dayanıyor. Bu çağrı sonrası PKK, olağanüstü kongresini toplayarak silah bırakma kararı aldığını açıklamıştı. Açıklamaların ardından siyasi süreç hız kazanmış, Meclis’te bir komisyon kurulması fikri gündeme gelmişti.
İlk görüşme 24 Haziran’da Meclis’te yapılmıştı. Toplantıya AKP, MHP, DEM Parti, CHP, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisi’nin grup başkanvekilleri katılmıştı. Yaklaşık 2 buçuk saat süren görüşmenin ardından İYİ Parti dışındaki tüm partiler, komisyonun kurulması konusunda ilkesel olarak anlaşmıştı.
Kurtulmuş, bu toplantı sonrası tüm partilerden komisyona ilişkin yazılı taslak sunmalarını istemişti. DEM Parti, 1 Temmuz’da taslağını Meclis Başkanlığı’na sundu. Daha sonra CHP, Yeni Yol Partisi, MHP ve AKP de kendi önerilerini iletti. DEM Parti, CHP ve Yeni Yol Partisi komisyonun yasal bir çerçeveyle kurulmasını talep etti.